Pemberdayaan Masyarakat Melaui Pembuatan Puding Sedot Susu Sapi untuk Peningkatan Pendapatan Peternak di Dusun Sereng, Desa Kemiri, Kecamatan Puspo, Kabupaten Pasuruan

Authors

  • Mirza Andrian Syah Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jawa Timur
  • Andru Armana Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jawa Timur
  • Toriq Aulia Rahman Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.55606/jppmi.v3i4.1568

Keywords:

Cow's Milk, Sucking Pudding, Digital Marketing

Abstract

This community service program aims to increase the use of abundant milk from dairy cows in Sereng Hamlet, Kemiri Village, Puspo District, Pasuruan Regency, through training in making sucked pudding or pudot. The local community, which previously only sold raw milk to collectors with low economic value, is trained to process milk into value-added products that are more attractive to consumers using direct practical methods to facilitate community understanding and skills at every stage, starting from socialization, training theoretically, hands-on practice, to digital marketing. The results of the activity showed that participants not only mastered the technique of processing pudot with various flavors, but also utilized digital platforms to reach a wider market. Apart from improving technical and economic skills, this program motivates communities to innovate and be independent in managing local products. With ongoing support and evaluation, it is hoped that the people of Sereng Hamlet can create new, sustainable business opportunities and strengthen the village economy through diversifying dairy products. This program is expected to become a model for rural economic development that can significantly improve the quality of life of local communities

References

Fahril, M. (2017). Analisa hasil fermentasi susu sapi dengan penambahan sari buah belimbing (Averrhoa carambola L) menggunakan bakteri asam laktat (Lactobacillus bulgaricus) (Doctoral dissertation, Universitas Diponegoro).

Hasan, S. (2021). Pengaruh sosial media dalam peningkatan pemasaran UMKM kuliner selama pandemi covid-19 (studi kasus: UMKM kuliner Kota Bangkinang, Provinsi Riau). INVEST: Jurnal Inovasi Bisnis dan Akuntansi, 2(1), 30-40.

Hidajati, N., Yuliani, M., & Damayanti, R. (2022). Optimalisasi kualitas dan produktivitas kelompok usaha kambing perah di Desa Blimbing Kecamatan Rejotangan Kabupaten Tulungagung melalui inovasi tekno-bioteknologi. Jurnal Layanan Masyarakat, 6(1).

Istyalita, D., Dana, P. D., Christyanti, A., Syah, M. A., & Budiwitjaksono, G. S. (2023). Sosialisasi pemanfaatan media sosial sebagai pengembangan UMKM di Kota Blitar. Jurnal Pelayanan dan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 156-162.

Purwati, C. S., Mulyono, A. M. W., Windyasmara, L., Sukaryani, S., & Sariri, A. K. (2023, July). Pelatihan diversifikasi produk olahan susu "Pudding Sedot" di Kelurahan Bejen, Karanganyar. In Seminar Nasional Fakultas Pertanian (Vol. 6, No. 1).

Putri, R. M., Fitasari, E., Putri, S. A., & Devi, H. M. (2022). Pengembangan usaha Pudot Bergizi sebagai upaya penguatan ekonomi mandiri ibu PKK. JAPI (Jurnal Akses Pengabdian Indonesia, 7(2), 141-148.

Saputra, M. R., Supriyanto, I. S., Indriani, A. N., & Kamali, A. S. (2024). Pelatihan pembuatan es krim sebagai upaya peningkatan keterampilan dan pemberdayaan perempuan. PPPM STKIP Syekh Manshur: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Serumpun Mencipta, 1(2), 47-51.

Slamet, J., Priyambudi, S., Firdiyansah, M. I., Hikmah, I. D., & Al Zain, S. F. (2021). Pemberdayaan ekonomi masyarakat Desa Randupadangan Kabupaten Gresik melalui pengolahan susu sapi (Chu-Chu). Jurnal Sinergitas PKM & CSR, 5(1), 382-391.

Winarno, H., Raihanah, D. S., & Syadidah, I. F. (2024, October). Peran digitalisasi marketing dalam meningkatkan ekonomi daerah bagi pelaku usaha UMKM di Dalung Cipocok Jaya Serang. In Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat (Vol. 1, pp. 105-115).

Wulandari, S., Kusumawati, L. S., Rohmawati, H., Novitasari, K., & Anggraini, Y. P. (2021). Pelatihan pembuatan puding sedot (Pudot) jahe sebagai peningkat imunitas anak di saat pandemik Covid-19. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 667-670.

Yani, F. I., Malik, A. A., Sahabuddin, S., Rusdi, R., Mutmainnah, N., Kaltsum, U., ... & Quraisyin, M. I. (2023). Diversifikasi ice cream ikan bandeng sebagai peningkatan pendapatan IRT di Desa Tasiwalie, Kecamatan Suppa. Jurnal Abdi Insani, 10(2), 612-618.

Yunus, E. N., Ernawati, E., Nuraini, E., & Yuniarti, K. (2023). Preserving heritage of humanity: A systematic study of the pandemic impacts and countermeasures of the SMEs. Administrative Sciences, 13(2), 65.

Downloads

Published

2024-11-11

How to Cite

Mirza Andrian Syah, Andru Armana, & Toriq Aulia Rahman. (2024). Pemberdayaan Masyarakat Melaui Pembuatan Puding Sedot Susu Sapi untuk Peningkatan Pendapatan Peternak di Dusun Sereng, Desa Kemiri, Kecamatan Puspo, Kabupaten Pasuruan. Jurnal Pelayanan Dan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 3(4), 16–27. https://doi.org/10.55606/jppmi.v3i4.1568