Analisis Kelayakan Usaha Pengemasan Minyak Goreng Kelapa Sawit PT Java Agri Sukses Makmur

Authors

  • Fina Alfiani Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Imroatul Afwa Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Galuh Ayu Wandira Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Irine Selviana Alda Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Amilia Susanti Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Sri Widayanti Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.58192/sejahtera.v3i3.2284

Keywords:

Business Feasibility Analysis,, Palm Cooking Oil, R/C Ratio, Costs

Abstract

There are two types of cooking oil circulating in the community, namely bulk and packaged cooking oil. PT Jawa Agri Sukses Makmur is a branded cooking oil packaging company with the trademarks Sayana, Master Chef and Minyakita. The strategy to be able to compete with other similar companies is to provide a good image through packaging. The aim of this research was to analyze the feasibility of a cooking oil packaging business. The method used is R/C ratio analysis. The research results show that the business is feasible to run as a business seen from the ratio value of 1.05 which indicates the business is feasible and profitable. The company received revenue of IDR 16,508,585,000 and revenue of IDR 1,602,241,754 in one period (one month).

References

Assegaf, S. E., & A. R. (2019). Pengaruh biaya tetap dan biaya variabel terhadap profitabilitas

Assegaf, S. E., & A. R. (2019). Pengaruh biaya tetap dan biaya variabel terhadap profitabilitas pada PT. Pecel Lele Lela Internasional, Cabang 17, Tanjung Barat, Jakarta Selatan. Jurnal Ekonomi dan Industri, 20(1), 1–5. https://doi.org/10.35137/jei.v20i1.237

BPS. (2022). Statistik kelapa sawit Indonesia.

Dewi, I. G. A. A. O. (2021). Sebuah tinjauan terhadap tipe pengumpulan data dalam penelitian akuntansi kritis. Akuntabel, 18(2), 323–335.

Herdiana, E., Loho, A. E., & Pangemanan, P. A. (2023a). Analisis kelayakan usaha pengemasan minyak goreng kelapa sawit CV. Kaliserayoe di Kecamatan Gunung Tanjung Kabupaten Tasikmalaya Jawa Barat. AGRI-SOSIOEKONOMI, 19(1), 279–286.

Herdiana, E., Loho, A. E., & Pangemanan, P. A. (2023b). Analysis of feasibility of palm oil packaging business CV. Kaliserayoe in Gunungtanjung District, Tasikmalaya Regency, West Java. Jurnal Transdisiplin Pertanian (Budidaya Tanaman, Perkebunan, Kehutanan, Peternakan, Perikanan, Sosial dan Ekonomi), 5, 279–286.

Here's the list of references formatted in APA style:

Mulyawati, S., & Febrilia, B. R. A. (2023). Analisis pendapatan dan kelayakan usaha minyak jeleng oleh KWT Nine Seru di Desa Lantan. Jurnal Agribisnis, 12(2), 92–100.

Munawar, R. A. (2020). Keragaan kemasan dan kelayakan usaha pengemasan minyak goreng kelapa sawit. Universitas Siliwangi.

Nurjanah. (2021a). Analisis kepuasan konsumen dalam meningkatkan pelayanan pada usaha laundry Bunda Nurjanah. Jurnal Mahasiswa, 1, 117–128.

Nurjanah. (2021b). Analisis kepuasan konsumen dalam meningkatkan pelayanan pada usaha laundry Bunda Nurjanah. Jurnal Mahasiswa, 1, 117–128.

Sajari, I. (2017). Analisis kelayakan usaha keripik pada UD. Mawar di Gampong Batee Ie Liek Kecamatan Samalanga Kabupaten Bireuen. Jurnal S. Pertanian, 1(2), 116–124.

Sumardi, & Sukma, N. (2022). Perhitungan harga pokok sebagai dasar penetapan harga jual jasa sewa pameran pada PT. Ad – House Primacipta. Jurnal Akuntansi, Ekonomi dan Manajemen Bisnis, 2(1), 71–79. https://doi.org/10.55606/jaem.v2i1.157

Published

2024-06-25

How to Cite

Fina Alfiani, Imroatul Afwa, Galuh Ayu Wandira, Irine Selviana Alda, Amilia Susanti, & Sri Widayanti. (2024). Analisis Kelayakan Usaha Pengemasan Minyak Goreng Kelapa Sawit PT Java Agri Sukses Makmur . Sejahtera: Jurnal Inspirasi Mengabdi Untuk Negeri, 3(3), 08–20. https://doi.org/10.58192/sejahtera.v3i3.2284