Edukasi Ibu Tentang Pemberian Makanan Prelakteal Pada Bayi 0-6 Bulan Di Desa Bangun Rejo Kecamatan Tanjung Morawa Kabupaten Deli Serdang Tahun 2023

Authors

  • Marta Armita Silaban Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan
  • Damayanty S Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan
  • Ika Damayanty Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan
  • Angggun Lestari Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan

DOI:

https://doi.org/10.58192/sejahtera.v2i3.1292

Keywords:

knowledge, prelacteal food, exclusive breastfeeding

Abstract

Early breastfeeding (ASI) in the first days of birth provides many benefits where there is colostrum which is proven to be very rich in antibodies which can increase the baby's immunity. Prelacteal food is given to babies in the first days after birth on the grounds that breast milk (ASI) has not been released so that the first days after birth are a vulnerable period for babies to receive prelacteal food/drinks. Prelacteal foods are dangerous because they can replace colostrum as the baby's earliest food. The impact of prelacteal feeding is that babies may get diarrhea, septicemia (bacterial infection in the blood), and meningitis, babies are more likely to suffer from intolerance to the protein in the formula, and develop allergies such as eczema. Method: this activity begins with the preparation of proposals and administration activities in May 2023. The implementation of this activity is educating mothers about prelacteal feeding to babies aged 0-6 months. Results: 30 participants in this activity were mothers who had babies aged 0-6 months in the village of Bangun Rejo. In its implementation, it was explained about the types of prelacteal feeding, the impact of prelacteal feeding, factors that can influence mothers to give prelacteal feeding. Conclusion: community service activities based on health education are carried out. This community service activity was carried out for 3 months starting in May-July 2023. The results of this community service regarding prelacteal feeding in infants aged 0-6 months.

References

Maryunani, Anik. Inisiasi Menyusui Dini, ASI Eksklusif dan Manajemen Laktasi. 1 ed. Jakarta: Trans Info Media;2012.

Pusat Data dan Informasi.ASI Eksklusif.Kementrian Kesehatan RI;2014.

Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2015.

Yulianti, Nurheti. Keajaiban ASI: Makanan Terbaik Untuk Kesehatan Kecerdasan dan Kelincahan Si kecil. Yogjakarta: C.V .Andi Offsett;2012

Prawirohardjo S. Ilmu Kebidanan. Jakarta: Bina Pustaka Sarwono Prawirahardjo; 2014.

Brown JE. Nutrisi Selama Hidup. Jakarta:EGC;2014. .

Anur Rohmin. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Praktik Pemberian Makanan Prelakteal Pada BayiBaru Lahir Di Kecamatan Bukit Kecil Kota Palembang Tahun 2015. Oktober 2015.

Nining Tyas Triatmaja. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemberian Makanan Prelakteal Di Kota Bogor Tahun 2015. Desember 2016 ;16

Meri Oktaria..Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang ASI Eksklusif, Inisiasi Menyusui Dini, Tempat Persalinan Dan Penolong PersalinanTerhadap Pemberian Makanan Prelakteal Pada Bayi 0-5 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Balai Agung Kota Sekayu Kabupaten Musi Banyuasin tahun 2012. Desember 2012.

Kuswoyo.ASI dan Tumbuh Kembang Bayi Panduan Ibu Cerdas. Jakarta: Media Pressindo; 2014.

Suhardjo. Pemberian Makanan Pada Bayi dan Anak. Yogjakarta: Kasinus;2012.

Perinasia. Bahan Bacaan Manajemen Laktasi. Jakarta: Perinasia;2013.

Depkes RI. Buku Penyelenggaraan pelatihan Konseling Menyusui. Jakarta;2012.

Notoadmojo,S. Metodologi PenelitianKesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.2012

Budianto Riyanto A. Kapita Selekta Kuisioer Pengertahuan dan Sikap Dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta: Salemba Medika; 2012.

Friedman. Keperawatan Keluarga.Jakarta: EGC; 2016.

Downloads

Published

2023-07-30

How to Cite

Marta Armita Silaban, Damayanty S, Ika Damayanty, & Angggun Lestari. (2023). Edukasi Ibu Tentang Pemberian Makanan Prelakteal Pada Bayi 0-6 Bulan Di Desa Bangun Rejo Kecamatan Tanjung Morawa Kabupaten Deli Serdang Tahun 2023. Sejahtera: Jurnal Inspirasi Mengabdi Untuk Negeri, 2(3), 214–219. https://doi.org/10.58192/sejahtera.v2i3.1292